2013-06-06
Úgy tűnik többé kevésbé működik a kommunikáció a reptér berkein belül. Az előzményekről, lentebb található április 12-én írtam a reptéri igazgatóságnak egy kedves levelet, kifogásolva az ott uralkodó, balkáni mércével is silánynak mondható állapotokról melyre annak rendje és módja szerint válaszoltak. Mivel kifogásom érintette az ott dolgozó útlevél ellenőröket is (akiket szerintem csak a nevük különböztet meg a BKV ellenőröktől,) azt továbbították a reptéri rendőrség felé. Nos tőlük kaptam egy levelet ami nagyrészt a szokásos maszatolás, de legalább vették a fáradtságot hogy válaszoljanak. Azt említeni sem érdemes hogy például hogy a kifogásból csak a „GO BACK” probléma maradt meg bennük, a letartóztatással való fenyegetés már szóra sem érdemes. De legalább megosztották velem egy külön fejezetben azokat a jogszabályokat és nemzetközi egyezményeket amik szabályozzák a Shengeni belépést. (legalább ezzel is betelik egy fejezet a levélben. Emlékeztet az irodalom érettségimre amikor bullshit-elni kellett valamit a semmiről, csak hogy fogyjon a hely.) De a leg fogósabb indokuk arra hogy miért fenyegették meg asszonyt, az volt hogy az útlevél ellenőrzés során személyes adatok is elhangozhatnak. Azt mondjuk továbbra sem értem hogy ilyen esetben például mikor feleségemmel jöttem haza innen-onnan, engem miért küldtek vissza mikor a nyelvtudás hiányában szenvedő határőr és feleségem között próbáltam tolmácsolni. Talán tőlem védik asszony személyes adatait? Egy pozitív mondat azért volt a levélben amivel mintegy elismerték a határőrök nyelvtudásának hiányát. Csak azt nem tudom minek megy valaki határőrnek ha nem beszél idegen nyelvet. Ez így hangzik:
„Az RRI kiemelt figyelmet fordít arra hogy az állománya tagjainak nyelvtudása megfelelő szintű legyen. Ennek érdekében folyamatos képzéseket tartunk. Ettől függetlenül sajnálatos módon némely esetben előfordul hogy egy-egy kolléga nem a megfelelő hangnemet használja az intézkedéssel érintett személlyel való kommunikáció során, amiért elnézését kérem.
A levél másik részéről, mely a taxis kérdésre tért ki mely szerint vizsgálatot, nyomozást indítottak, eljárások is történtek, és a poggyász kiadó térben rendes látható figyelmeztetések lettek kitéve az eddigi sajtcetlik helyett valamint látható információk kerültek a hivatalos szerződött taxikról.  Nem sok, de a semminél azért több.