2013-04-12
Feleségem ma jött végre haza két hét után. Hosszú idő volt, de elmúlt. Irány reptér ahol szembesülhet a jó Magyar/balkáni stílussal egyrészt a türhő útlevél ellenőrök részéről, akit csak egy nüansznyi választ el a BKV ellenőröktől, másrészt a 90-es éveket idéző hiéna módszerekkel. Azt hittem ezeket már rég kipakolták a reptérről. Szóval ezek inspiráltak hogy megírjam észrevételem a reptér üzemeltetőjének.

Tisztelt Budapest Airport.

Két történetet osztanék meg önökkel, hosszabb/rövidebb távon a megoldásban reménykedve. Mindkét eset a reptéri szolgáltatások minőségének javítását, az országba látogató elsősorban külföldi vendégek első benyomását határozza meg magyarországgal, budapesttel kapcsolatban. A mai napon (2013.04.12.) feleségem az aeroflotnak köszönhetően egy kényszeréjszakázást követően Shanghai-Moszkva úton  érkezett a SU2030-as járattal. Rendszeresen utazunk együtt, és kisebb nagyobb rendszerességgel meg kell állapítanom hogy a budapesti útlevél ellenőrök, ázsiaiakhoz való hozzáállása jobb napokon szimplán elfogadhatatlan, rosszabb napokon, mint ma, kritikán alúli (pár hónapja volt rá precedens hogy a tiszviselő angol tudása, hmmmm hagyott némi kívánni valót maga után és nagyon nem fogta fel, mi módon lett feleségemnek tartózkodási kártyája amikor tanuló vízummal lépett először az országba 6 évvel ezelőtt. Mikor oda mentem segíteni tolmácsolni elfogadhatatlan hangnemben kikérte magának hogy ő beszél angolul, csak ezt a kínais angolt nem lehet érteni) Szóval esetem nem erről szól. A mai napon jött haza, több kínai állapolgárral egy gépen akik szintén moszkvában rekedtek éjszakára. A csoport (4 fő) meghívásra érkezett, érvényes papírokkal. Egyetlen bűnük az volt hogy nem beszéltek sem angolul sem magyarul. Így az útlevél ellenőrzésen nem jutottak dülőre. Feleségem, beszélvén folyékonyan mind angolt, mind kínait, némlieg a magyart, odament hogy segítsen fordítani nekik. Erre az útlevél ellenőr ráüvöltött nagy angol nyelvtudással hogy „GO BACK”. Feleségem próbálta elmondani hogy ők nem beszélnek sem angolul sem magyarul, de szívesen segít megoldani a helyzetet. Erre a hivatalnok kijelentette hogy mivel látta hogy ő beszélgetett velük, (milyen meglepő hogy egy gépen utazó 5 kínai ember beszél egymással) ők akkor most együtt vannak és a tomács megérkezéséig le fogja tartóztatni ha nem megy a dolgára. Így feleségem feladta és mivel közben felhívott a tranzitból elmondva a történteket, én már tudtam szólni az ott, a csoportra várakozóknak, hogy készüljenek hosszabb pihenőre a magyar határvédelem fafejűségének köszönhetően.
A másik dolog amit meg szerettem volna osztani önökkel, az utóbbi hónapokban, a tranzitban el uralkodó, taxis állapotok. Mivel mint említettem havonta 1-2 alkalommal járok a reptéren ilyen-olyan dolgaim intézése révén, látom a folyamatosan változó tendenciát. Ez mára a keleti pályaudvar színvonalára jutott, egyrészt a kaputól a parkolóig megtett 20 méter alatt 5-en kérdezték meg hogy „taxi taxi”, Egyesek nyakában egy „OFFICIAL TAXI” házi készítésü fényképes papírdarab. Ez a pályaudvar feeling még el is menne mondjuk egy tápiószecső vasútállomáson, de talán  nem egy nemzetközi reptéren. Miközben várakoztam feleségemre, a mögöttem ülő két idősebb embert környékezték be a hiénál, mutogatva az official taxi kitűzőt. A két úr a Blahára ment volna amit a taxis tört angolsággal jutányos áron 17.000 forintért vállalt. Mivel az urak vártak még egy embert, a hiénák hátrébb vonultak, de közben az egyik szólt a másiknak hogy „Maradj rajtuk. Zsíros fuvar”.
Ekkor fordultam oda a két úrhoz, hogy ezek nem official taxisok, engedély nélkül toboroznak itt és a normál át legalább négyszeresét mondták be nekik. A hivatalos taxi kint van a bejárat előtt. Közben megérkezett a harmadik úr, és annak rendje és módja szerint kimentek a rendes taxihoz, jelezve a hiénának hogy nincs szükség rá. Közben valószínűleg rájöttek hogy én beszéltem le róluk az utasokat (nem kellett hozzá nagy ész vagy diploma) ekkor leültek egyikük a jobb másikuk a bal oldalamra és próbálták kérdezni tört angolsággal hogy mit mondtam nekik. Szerencsére az angol és a magyar mellett van még némi kínai nyelvtudás is amivel nem tudtak mit kezdeni és mivel megállt előttünk két rendőr járőr, ők felálltak és elmentek.  A kérdésem, nem lehetne-e biztonsági szolgálattal eltávolítani ezeket, a túristákat megkárosító hiénákat? Valami feltűnőbb felhívást nem lehetne kitenni a boggyász felvételi térben, felhívva az utasok figyelmét a csaló, leszólító taxisokra? Mert az a pár szórólap az airport minibusról, kiváló reklám, de saját példán tapasztalva, egy idegen országba érkezve a reptér hivatalos taxiját keresem meg. És ilyen esetben az utasok nagy része akad fenn a zavarosban halászók hálóján. Megköszönve megtisztelő figyelműket, és bízva válaszukban maradok tisztelettel:
Kovalcsik László