2015.11.26.

Azért néha történnek olyan kellemes dolgok is, amik egy kicsit megalapozzák bennem az érzést hogy ha lassan is, de mégis közeledünk úgynevezett, kultúrált ügyfélkezeléshez.

A történet röviden. Úgy döntöttünk, TV-nket lecseréljük aminek keretében eladjuk az eddig megelégedettséggel használt TV-t. Bogarászva a netet, a Media Markt-nál találtam egy 160k-ról 130-ra leárazott Samsung Smart TV-t. Tekintve hogy a Skype nálunk kardinális kérdés, és egyértelmű választ nem találtam arra a kérdésre hogy ez az TV támogatja-e, elkezdtem csevegni a Samsung ügyfélszolgálattal, ahol némi nyomozás után azt a választ kaptam hogy “Igen. A Skype támogatott a kiszemelt TV-n.” Nosza befoglaltam a TV-t és nem kis pénzért hozzá a kamerát. Este elgurultunk és megvettük. Kicsomagol, összerak, konfigurál, de hoppá! Skype az sehol. Sem előtelepítve, sem a SmartHUB-on. Kis kutatás a Skype háza táján, és igen. Egyértelműen fel van tüntetve hogy ez sajnos az én sesetemben nem támogatott. Agyam nem kicsit elborult egyrészt a feleslegesen megvett TV, másrészt a felesleges kamera miatt. (A TV-t a Samsung, a kamerát pedig a Media Markt ajánlotta a konfighoz). Reggel 8-kor telefon Samsung felé akik vállalták hogy benéznek a TV-be és felteszik nekem a Skype-ot. Egy óra múlva hív a technikus hogy “háát sajnos nincs jó híre nekem, ugyanis ez a TV nem támogatott”. Azt látja ő is miről folyt a chat tegnap, és sűrű elnézések közt elnézést kért a dezinformációért. Egyúttal tudatta velem hogy csak három kategóriával feljebb lévő TV támogatja ezt a funkciót. Ilyenkor jön az egyértelmű kérdés “Nos akkor hogy tudnánk megoldani ezt a problémát? Mert ugye LG vonalon lenne ebben a kifizetett árban olyan TV ami tudja teljesíteni azt amire nekem szükségem van.” A válasz meglepett. Kért egy kis türelmet. Egyeztetnek a Media Markttal a megoldás illetően és visszahívnak. Fél óra múlva csörög a telefon, a vonal túlsó végén a Samsung. Arra kértek hogy hívjam a MM webshop ügyfélszolgálatot és hivatkozzak rájuk. Megtörtént. Ügyfélszolgálat felhív, probléma elmond, hozzátéve hogy ez az összeg amit hajlandó vagyok az ügyre szánni mindamellett hogy egyrészt a Samsung, másrészt a MM miatt állt elő ez a helyzet. Természetesen elnzést kérve, kértek egy kis időt, de egyeztetniük kell az illetékesekkel. 10 perc múlva telefon MM-tól hogy be kellene csomagolni a TV-t és visszavinni a boltba ahol vettem. Ott le egyeztettek mindent és ráfizetés nélkül megkapom azt a készüléket amit a Samsung ajánlott (megjegyzem közel 50.000 forinttal magasabb a listaára.)
TV becsomagol, odamegy, helyzetet felvázol, már tudnak rólam, semi gond. Megírják a jóváíró papírokat az ügyfélszolgálaton, addig az eladók összeszedik a jóváhagyást is. 5 perc múlva már hozták is a megfelelő TV-t. Csak egy kérdés merült fel bennem ezzel kapcsolatban. Manapság nagy divat lett a külföldi multik szapulása a “nemzeti boltokkal” szemben.
1. Vajon melyik sarki elektronikai kisbolt vállalta volna be egyrészt hogy elismerje, hibázott?
2. Másrészt nem csak beismeri, hanem megoldást is nyújt azért hogy az ügyfél elégedetten távozzon.
3. Még akkor is ha ez neki pénzbe / vesztett profitba kerül?
Mert simán megtehették volna hogy “nesze itt a pénzed. Na húzz el szépen!”
Tanulság? Az nincs. Talán csak annyi, hogy ha megfelelően állunk a dolgokhoz, akkor job megoldások hozhatóak ki mint amit a puszta jog diktál.