2015.10.08.

Hmm hol is kezdjem. Rohadjanak meg a törvényalkotók? Nem. Rohadjanak meg kétszer. Mire végre találsz egy korrent bankot, kötsz egy lakáshitel szerződést 8 évre és mivel biztonsági ember vagy 10 évre kötöd a kamatperiódust, szépen hátradőlsz mert tudod mennyit fogsz fizetni a hátralévő időben. Ezért kötöd újra 2014-ben a régi lakáshitel szerződésed ami 10 éves kamatperiódukban ketyegett, és  vállalod a legmagasabb, 7%-os THM-et. Erre most életbe lép a 2014. évi LXXVII. törvény, ami szerint a bank köteles módosítani a kamatperiódust az alábbiak szerint. Amennyiben a szerződés 2014. Június 27-e előtt köttetett, (az enyém június 11) és hátravan még több mint 16 év, a kamatperiódus 5 évre, ha 9 és 16 év között van akkor 4 évre, ha 9 évnél kevesebb van hátra (nekem 7 év) akkor 3 évre módosul. Ellenben a bank nem módosíthatja a közjegyzői okiratban vállalt kamatot (sem felfelé, sem lefelé).  Magyarul fizethetem továbbra is a 7% kamatot, Mellette 3 évente változik a kamat mértéke nem is akármennyivel. A változás mértéke az 5 éves állampapírpiaci referenciahozam szorozva 1,25-el. Egyszerűsítve, ha 3 év múlva a referenciahozam 1% lesz akkor a mostani 7%-os hitelem kapásból 8,25%-on fog ketyegni. A realitások talaján maradva, ez most 3,5% tehát ha most lenne a fordulóm a kamatperiódusban akkor 3,5*1,25+7= 11,38%. Pont ennyire ugrana a hitelkamatom, és fog is ha valami csoda nem történik. Ergo ha valami baromságot csinál az állam (folyamatosan csinálja) és elszállnak a referenciahozamok, hiszen a pénzéhség nagy úr, akkor azt a kollektív bűnösség elve alapján én is megszívom, mert ezt írja elő a törvény. És valahogy mindezt pont 3 évvel a következő választások előtt. Miért gondolok arra hogy 3 év múlva a kampány egyik fő mondata lesz hogy “majd a szocik miatt emelni kell az állampapírpiaci hozamokat és azzal a csúnya bankok is emelik a kamatot”? Meglesz a régi-új ellenség aki ellen lehet harcolni.
De most komolyan. Egy (több tízezer ha nem százezer) közjegyzői okiratot az állam törvénnyel, visszamenőlegesen módosíthat? Milyen alapon módosít az állam magánjogi szerződéseket?
Újfent gratulálok az agyatlanoknak akik ennek a csürhének adtak felhatalmazást például erre is L
Csavar a dologban, ha most újra kötném a szerződést (lezárási díj, új szerződés, új értékbecslés, új földhivatali bejegyzések, új biztosítás) akkor lehetne 7 évre 10 éves kamatperiódussal kötni hiszen mint az elején említettem, a törvény csak a 2014.06.27. előtt kötött szerződésekre vonatkozik. Ebben az esetben persze megint a biztonság tudatában ülhetnék addig ameddig az állam nem hoz egy újabb törvényt hogy “most ez a 2015.12.01. előtt kötött szerződésekre is vonatkozik).