2010-07-21

Úgy érzem egyérteművé vált hogy jelenleg dilettánsok irányítják az országot.. A pár héttel ezelőtti Kósa-Varga mutatvány után, sikerült ismét nyakon vágni a nemzeti valutát. Ilyenkor elgondokid az ember, vajon ezek a nagy igéretek, a mártír duma hogy az meberke érdekében és hasonlók nyilvánvalóan kimerítik a választási lózung fogalmát. A leg szomorúbb az egészben hogy van pár millió ember ebben az országban akik valóban beveszik / bevették a maszlagot miszerint innentől kolbászból lesz a kerítés is. Ezek azok akik elhitték hogy nincs is gazdasági válság, és az elmúlt 2 év gazdasági folyamatai kizárólak a szocik mutatványának tudható be. Nem vitatom, csináltak a szocik is nem kis baromságokat. Csak az elvakult szoci szavazók vitatják ezt. De az elvitathatatlan hogy a Bajnai kormányban szereplő emberkék ha nem is géniuszok, de a politikához talán kicsit jobban értenek mint ez a dilettáns banda. Kósáék csődvízióját még fel lehetett fogni szimpla hülyeségnek. Persze frusztráló érzés lehetett 8 évig ellenzékban csapni az asztalt. De könyörgöm. Kormányzó pártként minden szónak súlya van. Ezek ezt nem tudták? Két lehetséges forgatókönyvet tartok valószínűnek. Az első hogy szimplán szellemi fogyatékosok irányítják az országot. A második a szándékos shortolás amiből valakik bizony nagyot kaszáltak azon emberek hátán akik rájuk szavaztak. Talán egyszerűbb lett volna kedves fidesz szavazók ha szimplán elkülditek a lóvét ennek a csapatnak, akkor legalább nem egy ország f*sza lenne verve csalánnal.

De lépjünk túl ezen. Elült a vihar, még a forint is valamennyire észhez tért a külföldi elemzők nyilatkozatainak következtében. Persze a befektetők sem hülyék. Hosszú távon meg tudják külömböztetni a valós kockázatot a politikai tőkekovácsolástól.

De ez a legutóbbi tényleg szép húzás volt. 11 forint gyengülés az euróhoz képest két egymást követő kereskedési nap viszonylatában....

És még van pofájuk azt kommunikálni hogy az emberek érdekében nem engednek az EU-nak és az IMF-nek.

Milyen emberek érdekében? Mert biztos nem annak a sok százezer devizahiteles családnak az érdekében akit a bank és az árfolyam mozgás forgat ki mindenből. Azok vajon mikor megkapják a következő részletről a csekket, arra gondolnak hogy "igen. Ez az én érdekemben történik" ??? Vagy a kocka másik oldala, hogy ugye nem nagyon vagyunk exportló ország. Tetszik vagy sem, túlnyomó részt importálunk. Ezek a cégek vajon úgy érzik hogy ezzel csökkentek a vállalkozásukat nyomó terhek? Fenéket. Ezzel csak vissza lett vágva a nyereségük, mert árat emelni nem lehet. ÉRzékeny a Magyar piac. Ha emelsz, az ügyfeleid elmennek máshova. Aztán máshol is emelnek, akkor megy tovább az ügyfél. A harmadik cég csődbe megy, akkor megint megy tovább. De az elvesztett ügyfelet már nem fogják visszaszerezni. Ez lenne a politika a vállalkozások érdekében? Erre Matolcsy nemérteksemmihezdetudokdumálni György nagy arccal bejelenti hogy minden rendben, a tárgyalások folynak... Mintha körülöttünk egész európa nem arról beszélne hogy megszakadtak a tárgyalások a kormány makacssága miatt. Egy kicsit emlékeztet ez Észak-Koreára ahol mindenki azt mondja szegények vagytok, kivéve az ország vezetőei, mert ők képesek mosni az emberek agyát azzal hogy itt bizony gazdagság van mert van egy tál rizs az asztalon, és külömben is, holnap leigázzuk a világot kezdve Amerikával. És majd Amerikai is Koreiai gyarmat lesz. Már csak párat kell aludni. Komolyan beadható ilyen szintű agymosás a Magyar embereknek?

Nem vitatom hogy valamit kell tenni a bankok extra profitjával. De egy ilyen kicsi országben egyszerűen nem lehet megtenni ugyan olyan radikális lépéseket mint mondjuk a Németeknél. Itt a bank két dolgot fog tenni. AZ egyik hogy kivonul, és az ügyfél átkerül egy másik bankhoz. Így megritkul a piac. Aztán a piacon maradó pár bank egyszerűen kollektíven ráterheli ezt a profitból kimaradt részt az ügyfelekre. Persze jön a kolbászból kerítés, meg hogy az emberek érdekében ezt nem engedik, na de hogyan? Kollektíven nem büntethetőek a bankok mert az szembe megy az EU hatályos szabályozásával. (megjegyzem ugyanúgy mint a regisztrációs adónak nevezett, paraszt nyelven csak VÁM-nak nevezett sarc) 

Le kívánom szögezni, nincs sem deviza alapú hitelem, sőt úgy összességében semmilyen hitelem. Albérletben lakom, használt kocsival járok, abba is alkoholt tankolok, tehát közvetlenül nem érint. Illetve mégis, mert abba a kb 25%-ba tartozok aki megy külföldre nyaralni. Így mégis érint hogy a forint értéke gyakorlatilag a szar és a fabuznyák között mozog valahol.

Köszönjük fidesz.