2008-12-07
Mivel kiszálltam a kocsiból pár hónapja és átnyergeltem kétkerekűre főleg praktikumból kifolyólag, valahol legbelül volt egy olyan reményem hogy a napiparaszt topic süllyedésnek indul. De nem így lett. Arról hogy ideges idióta autósok csupán azért mert kénytelenek tökölni a dugóban egyszerűen ráhúzzák a kormányt a motorosokra, bringásokra akik még a kocsik és a felezővonal között kénytelenek lavírozni, csak egy dolog. Mindennapos, megszokható, és szélsőséges esetekben a tükör befordításával még nyugtázható is. Az hogy „hova a k*** anyádba sietsz” kiszólások is igen rendszeresen jönnek, az is megszokott (de hát végülis ezért vesz sok ember robogót ha már a városban a rendszeres dugók miatt a közlekedés felér egy idegbajjal, a tömegközlekedést pedig inkább ne minősítsük. De az ami tegnap történt, megér egy postot.

A helyszín XVIII. Petőfi utca, este 7 óra környéke. Tiszta idő, enyhén szemetelő eső. Üllői út felöl befele Petőfi utcába, majd az első zebránál látom két ember, egy középkorú úr és egy idős hölgy álldogál. Ahogy az kell megállok és intek hogy menjenek. Az idős hölgy (talán rutinból) kétkerekű bevásárlókocsiját maga előtt tolva elindul a zebrán, ekkor egy öreg szakadt fiesta nagy sunggal el mellettem elkaszálva a hölgy bevásárlótáskáját. Pár méterrel később csikorgó fék, majd padlógáz és megy tovább. Mondom nekik várjanak meg, 5 perc és jövök vissza és hívjuk a rendőrt. Ugye a motorral kicsit rugalmasabban lehet közlekedni, és a jelek szerint autósunk is észrevette hogy követem, mert veszélyes manőverekkel próbált meglépni a Méta utca felé. Ám ott megfogta a piros lémpa. Pontosabban a piros lámpa mögött álló teherautók. Ferdén melléállok ablakon bekopogok, ekkor a következő párbeszéd zajlott le.

-          Bocs kistesó, de mégis hogy képzeled hogy a zebrán előzöl?

-          Mi közöd hozzá? Senkit nem ütöttem el.

-          Embert most épp nem, de elkaszáltad az egyik gyalogos táskáját.

-          Én aztán nem.

-          Akkor szállj ki szépen és nézd meg a kocsid jobb elejét.

-          öööö az már régi sérülés.

-          Rendben. Akkor gyere vissza szépen és ezt mondd el a rendőröknek is.

-          Mi a f***szért mennék vissza? Mégis ki vagy te? Rendőr? Vagy Isten?

-          Én egyik sem, de ezeket a kérdéseket a rendőr is fel fogja tenni neked. Ráadásul ugyebár van egy rendszámod, ott vár két tanú, szóval jobban jársz ha szépen visszajössz.

-          Na takarodj előlem mert beb*szom az arcod.

-          ahhoz előbb ugye ki kellene szállni a kocsiból. Másrészt mit éreznél ha anyádat, kölködet vagy a nődet kaszálja el így valaki a zebrán.

Erre emberünk erőt vett magán, kocsiból ki, szó semmi és egy jól irányzott állassal konstatálta hogy bizony neki ez a beszélgetés nincs túl nagy kedvére. Mivel nyitott sisakban voltam, nem volt nehéz pont az arcom közepét elkapnia.  Ekkor egy „na rendben” kijelentéssel motorra fel, de azért még a beazonosíthatóság kedvéért bal első lámpát berúgva megfordultam. Emberül kiabál kegyetlenül (bár az már nem rontott a kocsi állapotán. A szakadt jelző nem véletlen volt. Lökhárítók lógtak, körbetörve, valószínű nem a jobb légellenállási értékek miatt lett ilyenre alakítva) Szóval emberünk anyázik kegyetlenül és meg „Ha meg akarod beszélni, várlak a zebránál. Biztos megtalálod” Visszaérve, rendőrség felhívni, 3 perc múlva megjöttek, helyszínelés, és mivel a kapitányság egy sarokra van a történtektől, bementünk együtt a jegyzőkönyveket felvenni. Kb. 40 perc múlva jön be emberünk két rendőr kíséretében.  Érdekes hogy akkor már nem volt olyan lelkes cimboránk. Behívnak, kérdezik ő volt e, mondom igen. Emberünk pedig „soha nem láttam ezt a figurát” mondom akkor nézzék már meg a jobb kezét mert nem kizárt hogy a bukósisak is felsértette a kezét amikor pofánvágott. Lám lám. kiderült a turpisság. Ugye első körben a balesetet okozó közúti veszélyeztetés, cserbenhagyás, ez ugye az alaptétel. Erre emberünk hogy feljelent engem szándékos rongálásért. Mondom én, rendben. De akkor az iménti listába bele lehet venni a testi sértést, garázdaságot, és még talán kártérítési pert is akaszthatok a nyakába. Végülis alig 5 percre van az orvosi rendelő. Miből tartana egy látleletet felvetetni.  Így emberünk lehiggadt. Papírmunka lerendezve, és kissé sajgó arccal haza, és talán legközelebb emberünk többször meggondolja hogy annak ellenére hogy szombat este van, azért nem túl ildomos mások életét veszélyeztetve vigéckedni az utakon.