2007-12-10

Nos Guangzhou mindig okoz meglepetéseket. Az első napon gondolkodtam rajta hogy a tervezett bankszámlát megnyitom de sajna túl fáradt (lusta) voltam bármibe belefogni, ezért inkább csak elindultam bóklászni, de erről már irtam. Este átjött Lynn és kimentünk a városba sétálni és telefonkártyát venni. Nem tudom milyen módi ez, de a China Unicom-os kártyám amint lemerült, egyből el is dobta a hálózatot igy azt már tölteni sem lehetett. Na nem mintha nagyon akartam volna, tekintve hogy azt még Yiwu-ban vettem, és itt ugye ha másik tartományba utazol akkor már van valamennyi roaming dij amit nem akartam fizetni. Tekintve hogy hártalévő időm nagy részét úgyis itt fogom tölteni. Egy szó mint száz, itt tartózkodásom alatt a harmadik telefonszámom van J.

Furcsa volt ismét végigmenni a régi ismert sétáló utcán, megismerni a boltokat, pontokat helyeket ahol 2 évvel ezelőtt már jártam. A hotel ahol kivettem a szobát nem nagy szám de legalább a városközpontban volt. Egyetlen hátránya hogy Lynnek sokat kell utaznia addig. Este beültünk egy vacsorára egy környékbeli étterembe aztán feljött beszélgetni, és itt jöttek a meglepetések. A szálloda elkérte az adatait. Először nem tudtuk hogy miért de aztán kiderült hogy este 11 után nem fogadhatok látogatókat. Ezen azért eléggé felháborodtam hiszen én fizetem a szobát, ráadásul két személyes szobát vettem ki. Akkor miért. De 11-kor már nyomatékosan és rendszeresen csörögtek fel a szobába hogy el kell hagynia a szállodát. Persze magunkfajta lázadók nem engednek a zsarolásnak, és próbáltuk megtudakolni az okát. Először azzal jöttek hogy nem akarják hogy a vendégeket zavarák, de mondtam hogy ha én hivom akkor miért  zavarna. Majd bedobták hogy ez városi rendelet. Lynn egyből felhivott pár ismerőst az önkormányzatnál és a rendőrségnél, de furcsa módon senki nem tudott róla. Ennek az lett a vége hogy reggel kijelentkeztem és átköltöztem egy másik szállodába ami csak 3 percre van a 2 évvel ezelőtti szállásomtól. Ez jobb szálloda is, olcsóbb is és a környék is ismerősebb nekem. Beköltözés után elindultam a városba számlát csináltatni. Előzetes egyeztetésben azt mondták nem kell semmi, csak útlevél. Sem bejelentett lakcim sem semmi. A bankban aztán már kértek lakcimet, igy annak hijján otthagytam őket. Második próba egy Bank of china fiók ovlt, de ugyanezt kérték és még két másik fiókban is. Közben Lynn is telefonálgatott és a végén mondta hogy menjek vissza a fiókba és legyek kitartó, megcsinálják. Érdekes módon akkor már nem volt akadály. És akkor egy kis viszonyitás az otthoni rendszerhez.

 

Számlanyitás a következő. Bemegyek a bankba, kitöltöm a papirokat, kivárom a soromat az ablaknál. Angolul mindneki beszél. Emberke bekéri a papirokat, megkérdezi szertenék e használni netbankot, mert akkor ad egy biztonsági kulcsot is hozzá. Gondolom miért ne. Benyúl a fiókba kivesz egy biankó kártyát, gyorsan élesiti a nevemre, kéri hogy adjam meg a PIN kódot amit használni akarok hozzá. Megadom, ide adja a papirokat és az USB kulcsot. Csak a kulcsért kellett fizetnem 60 RMB-t semmi más vonazat nicns a számlának havi szinten sem. Mosolyogva elköszön és kész a számla 10 perc alatt kártyával netbankkal mindennel. Hogy ezt miért nem lehet otthon is igy csinálni, azt nem tudom. A városban találkoztam Lynnel. Nos itt minden hamadik sarkon van egy selff banking fiók ami abból áll hogy több automata van bent amikkel mindent el tudsz intézni. Gondoltam próbáljuk ki a befizetést a számlára. Odamegyek az egyik automatához, kártya be, pin kód beüt, előjön a menü hogy mit akarok csinálni. Pénkivét, közüzemi számla befizetés vagy pénz befizetés bankszámlára. Mivel volt nálam pár 5, 10, 20 RMB-s gondoltam ezeket feldobom, csak ne legyen már üres a számla. Kinyilik alul egy kis aljtó. Pénzt csak úgy beszórtam, ajtó becsukódik, pénzt leszámol, összeg ellenőrzés, kérdés csak számlára akarom e tenni vagy le akarom kötni a pénzt a számlán. Csak pénz befizetés és máris 130 RMB van a számlámon. Komolyan élvezem ezt a fajta megoldást. Otthon meg postára keccsölés, rózsaszin csekkek, sorbanállás, bankba járás….. Ráadásul ezt a kártyát bármikor használhatom otthon is bármelyik western union fiókban pénzfelvétre. A számla eredetileg RMB számla de küldhetek rá akár USD-t akár EURO-t egyből szimultán számla lesz belőle. Nagyon tetszik a rendszer gördülékenysége. Az új szálloda apró hiányossága hogy nincs net a szobában igy ezt a bejegyzést is csak offline tudom megirni, de sebaj. Megvagyok net nélkül ha muszáj. Majd valahol kipróbálom ezt a security kulcsos netbankolást. Mindenesetre biztonságosabb mint a jelszavak használata kizárólag. Este még csavarogtunk a városban, vacsoráztunk aztán visszajöttünk a szállodába és Lynn is ment haza. Holnap reggel korán kelés mert 8-kor indulunk egy hétvégi Hot spring pihenésre és csak vasárnak jövünk vissza. 2 nap utazással szállodával belépőkkel programokkal kajával fejenként 300 RMB. Nem vészes. Sajnos a Macao project is kútba fulladt mert habár a belépéshez nem kell semmi papír, de úgy minősitik hogy elhagytam kinát és a vizumom sajnos csak egy belépésre jogositott fel, igy abból gond lett volna. Na sebaj. Majd legközelebb. Most nyomás van aludni. J